Enjoy the little things in life, for one day you may look back and realize they were the BIG things...

Saturday, 28 February 2015

LYKKEHJERTE - norsk oppskrift

(Find English pattern here )

Jeg har heklet veldig mange hjerter de siste årene, med forskjellig form og størrelse. Det finnes mange fine oppskrifter på nettet, men felles for alle jeg har sett og prøvd er at de fylles med fyllvatt, noe som ofte gjør det vanskelig å få en jevn og fin fasong på hjertet. Det blir fort litt klumpete og skjevt, og henger ikke alltid like fint. 

Etter å ha heklet mengder med påskeegg av isoporegg, tenkte jeg at denne metoden måtte da kunne brukes på hjerter også. 

Jeg kjøpte derfor isoporhjerter av ulike former og størrelser og satte i gang med stort pågangsmot.

Det ble en del prøving og feiling for å få økninger og fellinger rett, slik at maskene satt tett og jevnt rundt hjertet, men når jeg først knakk  koden, er disse hjertene superenkle å få fine ❤️

Formen er jevn og fin, og de henger fint pga. den lette isoporen. Etter å ha fått mange spørsmål på Instagram om mønster på disse hjertene, har jeg nå laget en liten steg-for-steg beskrivelse av hvordan de lages. Denne oppskriften er altså ganske «løs», da du må tilpasse antall omganger og økinger/fellinger  til garnkvalitet og størrelse/form  på isoporhjertet du bruker. Dette er altså  en beskrivelse av fremgangmåten mer enn en nøyaktig oppskrift. Spør gjerne dersom du har problemer med å forstå hva jeg mener! Lykke til!! 

                                        

❤️ Lykkehjerte ❤️

Du trenger:
Hjerte av isopor i ønsket størrelse (fås kjøpt i de fleste hobbybutikker)
Garn i ønsket farge/kvalitet. (Jeg har brukt ulike typer tynt bomullsgarn og heklenål 2,5 mm)
Saks og stoppenål
Maskemarkører

Hjertet jeg bruker her måler ca. 12x12  cm og er kjøpt her:  Panduro.  
De første 4 omgangene er like uansett størrelse på hjertet. Hjertet hekles rundt hele veien, så det er ingen synlige overganger til neste runde.

Forkortelser: 
fm = fastmasker (se instruksjonsvideo her )
hs = halvstaver ( se instruksjonsvideo her )


1. runde: Lag en "magisk sirkel" med 6 fastmasker. Ser hvordan du lager en magisk sirkel her2.runde: sett en maskemarkør i starten av omgangen (eller tråd, som jeg har brukt her siden jeg ikke fant markørene mine i farten...). Hekle 2 hs i hver fm omgangen rundt. Totalt 12 hs. 

3. runde: 2 hs i hver hs omgangen rundt. Totalt 24 hs. 4.runde: Hekle 2 hs i hs ved markøren, videre 1 hs i hver hs 11 ganger. 2 hs i neste hs, og sett en ny markør mellom de to hs. Hekle 1 hs i hver hs 11 ganger, til du kommer til neste markør. 5. runde og videre: 2 hs i hs ved markøren, 1 hs i hver hs til du kommer til neste markør. 2 hs i 1 hs ved markøren. 1 hs i hver hs til neste markør. Fortsett slik oppover til du er ca. 1 cm fra der hjertet begynner å svinge innover igjen. 

Husk å måle på isoporhjertet underveis, for å sjekke om du må øke mer eller mindre for at det skal sitte tett og fint rundt hjertet. På hjertet i dette eksempelet, som er ganske stort og har en bred fasong, økte jeg 1 gang i hver side til og med runde 11. Så økte jeg 3 ganger i hver side hver omgang videre. For å øke tre ganger, heklet jeg 2 hs i hs før markøren, 2 hs i hs ved markøren, og 2 hs i hs etter markøren. 

Denne forklaringen er kanskje være litt forvirrende, men måler du underveis, vil du raskt se om det sitter for stramt eller løst rundt hjertet, og  justere deretter. 

Når du er ca. 1 cm fra der hvor hjertet begynner å runde innover igjen, hekler du 1 hs i hver hs runden rundt.


Herfra må du hekle videre rundt med isoporhjertet i, ellers får du det ikke inni når du begynner å snevre inn i toppen. Det kan være litt uvant med en gang, men det går veldig greit etterhvert. Bare pass på at du ikke hekler for stramt - da blir det vanskelig å hekle med hjertet i...

Neste omgang hekler du sammen 2 eller 3 masker i hver side.

Tips: Ved felling/hekle to masker sammen: stikk nålen inn i kun de ytterste løkkene av maskene, og hekle en hs som vanlig. Da får du en jevn og neste usynlig felling.  Hekler du med hele masken, blir fellingen mer «klumpete» og synlig.

På de minste hjertene strenger du antagelig bare 1-2 fellinger før du er i toppen, på større hjerter krever det noen flere omganger med felling.
Når har kommet til toppen hekler du 1 hs i hver hs frem til midten av hjertet. Hekle så sammen de to sidene med en  fm som du strammer godt for å få fin fasong på hjertet. Hekle videre sammen de to sidene med fm. Når hjertet er lukket på den ene siden, fortsetter du med fm videre rundt hjertet ved å hekle ned mellom to hs i sideøkningen.Tips: For at kanten rundt skal bli jevn og fin, og stramme litt rundt hjertet, synes jeg det er best å stikke nålen gjennom 2 tråder mellom halvstavene. 

Når du kommer til spissen nederst på hjertet, stikker du nålen inn i hullet i bunnen og hekler en fm. Pass på at du på neste maske kommer på raden med sideøkninger, slik at du kan fortsett med fm oppover langs denne. Da får du en jevn og fin markering av hjerteformen. 

På toppen av hjertet hekler du sammen de to åpne sidene med fastmasker, og fester tråden på midten. Bruk er stoppenål til å feste tråden godt, og evt. stramme litt ekstra i midten slik at hjerteformen blir fint markert. Ferdig!!


Hvis du vil kan du nå hekle en liten blomst eller annen pynt til hjertet, feste en tråd til det og henge det opp.  De er likevel aller finest  i all sin enkelhet, synes jeg, hengende på trollhassel eller blomstrende kirsebær/magnolia grener.  Mulighetene er mange!

 Jeg håper du får mye glede av dine Lykkehjerter!  


PS: Lager du dette hjertet hadde det vært veldig hyggelig om du la igjen et spor enten her eller tagger meg på Intagram ❤️


❤️ Live - Laugh -  Love ❤️


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...