Enjoy the little things in life, for one day you may look back and realize they were the BIG things...

Sunday, 23 November 2014

Annas pulsvanter


English pattern here

Da har jeg endelig klart å finne tid til å få denne oppskriften på plass! Jeg har fått mange spørsmål etter oppskrift etter at jeg postet bilder av pulsvarmerne på  Instagram for et par uker siden.
Høsten er "ekstrem-tid" på  jobb, så det har vært lange dager på kontoret og mye reising, så selv om jeg mye heller skulle laget mønster og kost meg med håndarbeid, har det rett og slett ikke blitt tid før nå...Tusen takk for tålmodigheten til alle dere som har ventet!

Da jeg selv lærte meg å hekle for halvannet år siden, var jeg helt avhengig av å følge trinn-for-trinn oppskrifter med bilder, og var evig takknemlig for alle bloggerne som generøst delte sine oppskrifter, og tok seg tid til å ta bilder av prosessen.
Nå da jeg selv har prøvd meg på egne design, tenker jeg at nå er det min tur til å dele, og vil gjerne gjøre det så enkelt at selv helt nybegynnere på hekling kan klare å følge med. For å få alt så riktig og enkelt som mulig, har jeg derfor brukt mange timer på finjustering av oppskrift, og på å ta tydelige bilder  (ikke lett med gode bilder nå i november, når jeg kun er hjemme i dagslys i helgene, og det stort sett er grått og trist ute....)

 Selve oppskriften er ikke vanskelig, men når jeg sitter på egenhånd og prøver meg fram er det lett å ta "snarveier" og justere underveis. Når andre skal følge oppskriften, MÅ derimot alt være riktig, og da blir det mye telling og finjustering. 

Jeg er 100% selvlært, både når det gjelder hekling og skriving av oppskrifter, så jeg håper dere vil gi meg tilbakemeldinger dersom noe bør gjøres på en bedre/annerledes måte. 
Oppskriften under er ikke testet av andre enn meg selv, så dersom dere finner noe som er feil eller uklart håper jeg dere gir beskjed, så jeg kan få justert det. Det er lett å bli "blind" for slikt når man sitter for tett på, så alle tilbakemeldinger mottas med takk!!!


OK - her kommer oppskriften, oppkalt etter min datter som fikk det første paret jeg lagde❤️


❤️Annas pulsvanter ❤️

Garn brukt her: Lys rosa "Sterk" fra Du Store Alpakka (40% alpakka, 40% merino, 20% nylon)
Heklenål: 3 mm

Forkortelser: 
m = maske
lm = luftmasker Se instruksjonsvideo her
fm = fastmasker Se instruksjonsvideo her
kjm = kjedemaske Se instruksjonsvideo her
halvst. = halvstav. Se instruksjonsvideo her
st  = stav. Se instruksjonsvideo her
Gjenta det som står mellom * og *


Tips før du begynner:
Dersom du vil bruke tynnere eller tykkere garn må maskeantallet justeres. NB! For at borden øverst skal gå opp i mønsteret må maskeantallet være delbart på 6.
Prøv deg frem med oppleggsraden rundt håndleddet. Den skal passe løst rundt håndleddet, uten å stramme. Husk at den ferdige vanten er elastisk, så ikke lag opplegget for løst...
Størrelsen er tilpasset min hånd, så det er uansett lurt å prøve seg litt frem litt når det gjelder størrelse.

Oppleggsrad: 
Jeg bruker alltid oppleggsrad (engelsk: single crochet foundation chain) i stedet for luftmasker. På denne måten hekler man 1. og 2. omgang i ett, og får en penere og mer elastisk kant. På små prosjekter som dette går det selvsagt også fint med luftmasker, dersom du synes det blir for komplisert med oppleggsrad, men skal du lage store pledd el.l. kan jeg ikke tenke meg å begynne på en annen måte enn med oppleggsrad.  Her er link til en god videotutorial som viser hvordan denne raden hekles. Litt plundrete i starten, men "revolusjonerende" når du først får det til :-) 

(PS: har du laget oppleggsrad tidligere og er fortrolig med denne teknikken, kan du lage den med halvstaver med en gang, så slipper du en omgang og kan hoppe rett til omgang 3. Jeg har valgt å gjøre det med fm her for ikke å komplisere det for mye....)


1.omgang: 
Hekle en oppleggsrad med 42 masker (evt,. legg opp 42 lm, og hekle en rad fm i disse før du går videre til omgang 2)
Bildet viser "baksiden" av oppleggsraden, som er de maskene vi skal bruke i omgang 2.


2. omgang:
Sett sammen raden du har heklet til en ring med en kjm.  Hekle 3 løsmasker i første maske (fungerer som første halvmaske), videre hekler du halvst i alle 42 fm runden rundt. Se bildet under.


3. omgang: 
*2 st i første m, hopp over 2 m, 4 st. i neste m, hopp over 2 m* omgangen rundt. Du skal ha totalt 14 grupper med staver når du er rundt.
NB! Pass på at du avslutter med 4 st. i m, slik at beg. å¨neste omgang blir lik slutten på forrige. Dette blir på baksiden av vanten, og gjøres for at borden vi skal avslutte med skal bli riktig...


4. omgang:
Sett en maskemarkør i begynnelsen av omgangen, og flytt denne oppover etterhvert som du hekler. 
Alle omganger begynner etter denne markøren,

Hopp over 1 m., 4 st mlm de to st. i raden under. *hopp over 3 m, 2 st. mlm. st.i raden under* 

Du skal nå ha 4 st.i midten av gruppene med 2 st fra raden under, og 2 st  i midten av gruppene med 4 st. i raden under. 

5. omgang.
Hopp over 2 m., 2 st. mlm. de to st. i raden under. * hopp over 3 m,  2 st. mlm. st. i raden under* 
Omgang 6 -15: 
Gjenta omgang 4 og 5 annenhver gang til du har 12 rader med mønster. Evt. juster lengden slik du ønsker. Pass på at siste omgang avsluttes med en gruppe med 2 st. på baksiden, som på bildet under.Bildet under viser fremsiden. 


Dersom du vil, kan du stoppe her og lage pulsvarmere ute tommel. De vil da være omtrent så lange på hånden din (bilde 7)

Dersom du vil fortsette og lage vante med tommel, hopper du over de neste bildene, og går du rett til bilde 12, omgang 16.Omgang 16, bord:
Hopp over 2 m, 1 kjm mlm st. fra omgangen under. *hopp over 3 m, (3 st, 2 lm, 2 st) mellom st. fra omg. under, hopp over 3 m, 1kjm mellom st av omg. under*

NB! Merk at sist kjm hekles i samme kjm som du startet omgangen med. (Se bilde 9 )
Borden skal se slik ut ved avslutning. Siste kjm hekles i samme kjm som du begynte omg. med
Fest trådene og du er ferdig!! Tah - da! 


Bildene under viser hvordan du lager vanten med tommel.


Omgang 16:
Her skal du lage hull til tommelen.
Hopp over 2m, 2 st, mlm st. i omg. under, hopp over 3 m, 4 st. mlm.  st. i omg. under, hopp over 3 m, 2 st. mlm st. i omg. under. Hekle en oppleggsrad med 6 m, eller hekle 6 luftmasker.
Hopp over 9 m , og hekle 4 st. mlm st. fra omg. under. (se bilde 13)

NB! Jeg ser på bildet  at jeg har heklet en st for mye i gruppen med 4 st. som skal hoppes over...Dette har ingen betydning for mønsteret videre, så jeg tar ikke nytt bilde for dette. Bare vær obs på at det skal være 4 st., ikke 5 som på bildet....
Bildet under viser hvordan hullet til tommelen skal se ut. 

Omgang 17:
Hopp over 1 m, 4 st mlm st. i omg. under, hopp over 3 m, 2 st. mlm. st, i omg. under, hopp over 3 m, 4 st mlm st. i omg. under. 

Nå har du kommet til oppleggsraden til tommelen. Pass på at du hekler i baksiden av denne, hvor maskene er tydelige.  Hopp over 2 m,, 2 st.i m, hopp over 2 m, 4 st, i m, hekle 2 st. i midten av de 4 st. i omg. under. Se bilde 14) Slik ser hullet til tommelen ut fra baksiden
...og slik ser det ut på fremsiden
Omgang 18 - 21: 
Fortsett så videre oppover på samme måte som før hullet til tommelen
Gjenta omgang 4 og 5 annenhver gang til du har 18 rader med mønster. (Evt. juster lengden slik du ønsker).  Pass på at siste omgang avsluttes med en gruppe med 2 st.,på baksiden (se bilde 5)Omgang 22 - bord: 
Hopp over 2 m, 1 kjm mlm st. fra omg. under. *hopp over 3 m, (3 st, 2 lm, 3 st) mellom st. fra omg. under, hopp over 3 m, 1 kjm mellom st av omg. under* (Se bilde 8)NB! Merk at sist kjm hekles i samme kjm som du startet omgangen med. (Se bilde 9 )Slik ser borden ut på fremsidenTommel

Da har vi kommet til tommelen. Ikke vanskelig, men kanskje litt plundrete...

1. omgang:
Fest tråden i midten av de 4  st. i raden under (se x på bildet under), og hekle 3 lm. Dette utgjør første st. Hekle så 1 st. i samme hull, hopp over 2 st og hekle 4 st. mlm de 2 st fra omg. under, hopp over 3 m, 2 st mlm. st fra omg. under, hopp over 3 m, 4 st. mlm st. i omg. under (her er det allerede 4 st., så i denne blir det totalt 8 st. 4 til tommel, og 4 til vanten). 
Hopp så bort til gruppene med 4 st. i omg. 17 (den du laget i oppleggsraden for hullet til tommelen), og hekle 2 st. i denne. Hopp over 2 m, og hekle 4 st. i gruppen med 2 st. fra oppleggsraden.

2. omgang:
4 st. mlm. de 2 st. fra omg. under (se X på bildet under)
 *Hopp over 3 m, 2 st. mlm. st. fra omg. under, hopp over 3 m, 4 st. mlm. st. fra omg. under*
Slik begynner tommelen å ta form på fremsiden

3. omgang: 
*Hopp over 3 m, 2 st. mlm. st. fra omg. under, hopp over 3 m, 2 st. mlm. st. fra omg. under*

Nå er tommelen antagelig lang nok (mål på hånden din, og lag en ekstra runde dersom du ønsker det)


4. omgang - bord
*Hopp over 3 m, (3 st, 2 lm, 3 st) st. mlm st. i omg. under, hopp over 3 m, en kjm mlm st. fra omg. under*
Slik ser den ferdige tommelen ut fra fremsidenFest alle tråder,og du er ferdig!

Tips: hvis du synes hullene rundt tommelen blir litt for store/løse, kan du sy disse litt sammen når du fester tråden. 


Tah-da! 

En stk ferdig pulsvante med tommel! Den andre vanten lager du på samme måte, men husk å lage hullet for tommelen på motsatt side!

Omgang 16 - venstre hånd:.
Hopp over 2m, 2 st, mlm st. i omg. under, * hopp over 3 m, 4 st. mlm.  st. i omg. under, hopp over 3 m, 2 st. mlm st. i omg. under. * Gjenta fra * til * 4 ganger

Hekle en oppleggsrad med 6 m, eller hekle 6 luftmasker.
Hopp over 9 m , og hekle 4 st. mlm st. fra omg. under. (se bilde 13)
Hopp over 3 m, 2 st.,mlm. st. i omg. under, hopp over 3 m, 4 st. mlm. st. i omg. under.

Tah-da! 

To stk ferdige pulsvanter med tommel! 


Jeg blir veldig takknemlig for både ros og ris, så ikke nøl med å legge igjen en kommentar under.

Lykke til !!


❤️ Live - Laugh - Love ❤️3 comments:

  1. Så utrolig flotte - disse skal jeg lage :) Tusen takk for kjempefin forklaring med bilder. Jeg elsker pulsvanter og synes det er gøy å hekle, så gleder meg til å lage disse :)

    ReplyDelete
  2. Tusen takk for koselig kommentar! Lykke til med prosjektet - håper alt er forståelig:-)

    ReplyDelete
  3. Hei, kjempefine pulsvanter! Men hvor mye garn har du brukt? Finner ikke at det står noe sted :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...