Enjoy the little things in life, for one day you may look back and realize they were the BIG things...

Friday, 28 February 2014

OL lue galskap! Her en min oppskrift...

Denne gangen skriver jeg et innlegg på norsk, siden dette antagelig er mest relevant og interessant for luegale og heklegale norske kvinner  (og menn...)

Det er helt vanvittig hvor populær denne kule lua til våre flotte OL-utøvere har blitt! Personlig synes jeg den norske OL bekledningen fra Phenix var utrolig fin. Enkel og smakfull med friske, sporty farger.
 Det var en fryd å se hele troppen komme marsjerende inn i hvitt og lyseblått under åpningsseremonien. Den etter hvert så berømte hekleluen var for anledningen erstattet med sølvcaps, men da den ene etter den andre dukket opp på skjermen iført lyseblå lue var det i gang...
Ingen hadde forutsett hvor populær denne skulle blir, så den originale luen fra Phenix ble raskt utsolgt. Men ivrige heklere landet rundt vet råd: da lager vi den likegodt selv!
Spørsmålet kom allerede etter første dag av OL: ungene her i huset ville ha en slik lue! Så jeg gjorde som så veldig mange andre: diktet mitt eget mønster og satte i gang J
De siste ukene har det dukket opp mange forskjellige oppskrifter på nettet, men jeg er fornøyd med min egen så holder meg til den. Nederst i dette innlegget finner du oppskriften på min variant, som nok ikke er så ulik det mange andre gjør....Det er ikke den mest avanserte oppskriften, akkurat J


Her er noen av våre fantastiske utøvere i den originale luen:


( Bilder fra Nettavisen og Langrenn.no)


Enkelte hevder at den originale luen er pjonet, men etter å ha prøvd både pjoning, fastmasker, "doble fastmasker" og halvstaver, har jeg landet på at det som ligner med på den originale, og som gir det beste resultatet, er halvstaver. Her er en grei opplæringsvideo dersom du er usikker på hvordan du hekler halvstaver.

Jeg synes luen ble fin, og ungene er strålende fornøyde.  Luen har blitt en slager på barnas skole, så nå har jeg flere "bestillinger" på luer som helst skulle vært ferdig før OL var over.....
Problemet er at butikkene til stadighet er utsolgt for lyseblått garn! Det er heller ikke lett å få tak i broderte flaggmerker.

Jeg har, som mange andre, laget luen i Dale Babyull, som er et av mine absolutt favorittgarn. Mykt og deilig, klør ikke (og det er viktig når det er snakk om luer  - ingenting er verre enn luer som klør!), kan vaskes i maskin,  og er utrolig godt å jobbe med enten det skal strikkes eller hekles.

Jeg hadde heldigvis en del lyseblå Babyull i mitt (ganske rikholdige...) garnlager, men etter å ha laget 4 luer måtte jeg ut på garnjakt. Tomme hyller overalt! Jeg fant til slutt Merionull fra Sandnes, og dette fungerte ypperlig. Siden dette garnet er litt tykkere enn Babyull brukte jeg bare en tråd av garnet, og justerte opp antall økninger for å få den vid nok.  Luen ble litt tynnere, men det fungerte veldig greit.Så langt har jeg laget 8 luer, men har fortsatt en del igjen....Min datter er så fornøyd med luen sitt at hun faktisk har sovet med den de siste nettene!
(Denne er heklet i dobbel Babyull, men fargen er lysere enn på bildet..)


Under damestafetten  (gratulerer Sverige!), var heiagjengen i sofaen standsmessig kledd i OL-luer:
En lite sammenligning med origialen:
Den er selvsagt ikke helt lik, et er tross alt en hjemmelaget kopi, men så lenge mottakerne er fornøyd er jeg fornøyd J


Oppskrift på den uoffisielle 
OL-luen 2014      

Garnforslag: Dale Babyull (strikkes med dobbel tråd)
Ca. 2-3 nøster lys blå, 1 nøste rød
Heklenål: 4 -  5 (alt etter hvor fast du hekler)

Den originale luen fra Phenix er antagelig heklet i doble fastmasker, men jeg har her valgt å bruke halvstaver, da jeg syntes det gir et litt «fastere» og finere uttrykk. Oppskriften passer til begge hekleteknikker, så her er det i grunnen opp til hver enkelt hva en foretrekker .

Denne oppskriften passer til store barn/dame. Vil du ha luen mindre eller større kan du selv justere både bredde og lengde.

1 omgang: Lag en «magisk  ring» og hekle 8 halvstaver  i ringen. Evt. hekler du 8 luftmasker og setter sammen til en ring med en kjedemaske. Hekle 8 halvstaver i ringen.

NB! Videre begynner alle omganger med 2 luftmasker (fungerer som en halvstav).
Avslutt alle omganger med en kjedemaske i første halvstav(2. luftmaske fra omgangen før.)

Gjenta fra * til * ut omgangen.
2. omgang: * 2 halvstaver i hver halvstav. *. Du skal nå ha 16 halvstaver
3. omgang:  * 2  halvstaver i hver halvstav.  * Du skal nå ha 32 halvstaver
4. omgang:  *1  halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav * Du skal nå ha 44 halvstaver
5. omgang: * 2 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav * Du skal nå ha 57 halvstaver.
6. omgang: * 3 halvstaver, 2 halvstaver i neste halvstav * Du skal nå ha 72 halvstaver.

Nå måler arbeidet ca. 12- 13 cm i diameter (litt avhengig av str. på heklenål og hvor fast du hekler) Resten av luen hekles med en halvstav i hver halvstav. Du velger selv hvor lang du ønsker luen. Prøv luen underveis, og er den for liten eller for stor kan det enkelt justeres ved å øke eller redusere maskeantallet.  Når arbeidet har nådd ønsket lengde, fester du tråden med en kjedemaske i første halvstav, og skifter til rødt garn.

Rød kant: Her har jeg brukt 3 tråder av garnet for å få en litt fastere kant
Hekle 1 omgang halvstaver.  Siste omgang hekler du en omgang med fastmasker.
Fest alle tråder, damp luen til en jevn og fin form, og luen er klar til bruk J

Hvis du ønsker det kan du stryke eller sy på det norske flagget. 


                                        ❤️Live - Laugh - Love❤️


3 comments:

 1. I can't wait for this in English, so looking forward to making one, two...or more - such a great look.

  I love seeing your photos on IG and seeing your progress with the crochet mood blanket 2014 too

  Best wishes, your friend Heike (Made with Loops) :)

  ReplyDelete
 2. Thank you Heike :-) I just love your IG feed and blog, too!
  I'm working on the pattern in English, so I will hopefully post it tonight.. I'm not used to writing pattern, and this is my first pattern in English, so although it is not exactly rocket-science to write up a simple hat-pattern, I find it difficult enough to get everything right and understandable for others to read.....
  Big hug to you!!

  ReplyDelete
 3. I really appreciate the kind of topics you post here. Thanks for sharing us a great information that is actually helpful. Good day! Skinnluer

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...